Benázír Bhuttová. První žena v čele Pákistánu

Benázír Bhuttová (Benázír Bhutto), pákistánská politička a předsedkyně vlády v letech 1988-90 a 1993-96, přichází na svět 21. června roku 1956 v Karáčí jako dcera pákistánského politika Z. A. Bhutta( viz Bhutto, Zulkifar Alí). Vzdělání Bhuttová získává ve Spojených státech amerických a Velké Británii (v letech 1970-77 v těchto zemích studuje politické vědy a ekonomii, a to na Harvardské univerzitě a na univerzitě v Oxfordu), v roce 1977 se vrací do Pákistánu.

Po vojenském převratu generála Z. Haka (viz Hak, Zijául) a popravě otce (je popraven novým režimem) pak Bhuttová vstupuje do politiky – stává se členkou Pákistánské lidové strany (tu založil její otec), v letech 1982-86 pak působí jako její předsedkyně.

V první polovině osmdesátých let Benázír Bhuttová organizuje protestní akce proti vojenskému režimu generála Haka, za tuto svoji činnost je pak několikrát vězněna, ve vězení stráví celkem třicet čtyři měsíce.

V roce 1984 je Bhuttová Hakovým režimem donucena k emigraci, do Pákistánu se vrací až v roce 1986 po zrušení výjimečného stavu – po návratu do vlasti se ihned staví do čela protihakovské opozice.

V roce 1988, po smrti generála Z. Haka a po vítězství Pákistánské lidové strany v parlamentních volbách, konaných 16. listopadu, se v prosinci (2. prosince) téhož roku Bhuttová stává předsedkyní pákistánské vlády, zároveň působí v čele několika ministerstev – je ministryní financí, plánování a obrany.

V roce 1990 je Bhuttová na nátlak armády donucena k abdikaci, v parlamentních volbách pak její lidová strana neuspěje.

Od roku 1993 pak Benazír Bhuttová opět stojí v čele pákistánské vlády, v době pákistánské vnitropolitické krize je nicméně donucena se svého mandátu v listopadu roku 1996 vzdát.

V roce 1999 je Bhuttová obviněna z korupce, od té doby pak žila v exilu v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech. V roce 2007 se po dohodě s prezidentem Mušarafem, který jí přislíbil stažení všechn obvinění z korupce, vrátila do Pákistánu. Tady pak, ve městě Rávalpindí, zemřela 27. prosince 2007 při sebevražedném atentátu.