Zdeněk Hřib. Lékař, Pirát, primátor, politik

Zdeněk Hřib, narozený 21. května 1981 ve Slavičíně, vystudoval všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V rámci studií absolvoval stáž na tchajwanské nemocnici Linkou Chang Gung Memorial Hospital, což významně ovlivnilo jeho zaměření na modernizaci zdravotnictví.

Po promoci se začal věnovat IT a zdravotnickým informačním systémům a působil jako konzultant v oblasti bezpečnosti pacientů i na mezinárodní úrovni, například pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO)​.

Politický životopis Zdeňka Hřiba? Do politiky vstoupil Zdeněk Hřib v roce 2013 jako člen Pirátské strany. V roce 2018 vedl kandidátku Pirátů do pražského zastupitelstva, kde zvítězil a stal se prvním pirátským primátorem nejen v Praze, ale i ve světě. Ve své funkci se zaměřil na dostupnost bydlení, modernizaci městské infrastruktury a digitalizaci veřejných služeb.

Během jeho působení se například rozběhla stavba metra D nebo opravy pražských mostů. Jako primátor Zdeněk Hřib také získal mezinárodní pozornost, když zrušil sesterskou smlouvu mezi Prahou a Pekingem a navázal nové partnerství s Tchaj-pejí, což vyvolalo kritiku ze strany Číny​.

Co se osobního života týče, je Zdeněk Hřib ženatý a má tři děti. I po skončení svého mandátu primátora v roce 2023 zůstává aktivní ve veřejném životě a nadále se podílí na politických i zdravotnických projektech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *