Marie Štípková. Na jevišti vnáší do rolí pravdivost a intenzitu

Marie Štípková, narozená 9. září 1986 v Českém Těšíně, je uznávanou českou herečkou, která svou kariéru odstartovala po absolvování DAMU. Už během studií začala spolupracovat s českými divadly a po ukončení školy se na dva roky ocitla na volné noze, než v roce 2013 nastoupila do Městského divadla v Kladně. Právě tam se prosadila svými výkony a získala Cenu divadelní kritiky za roli Géši Gottfriedové v inscenaci Brémská svoboda​.

Herecké umění Marie Štípkové vyniká především v její schopnosti ztvárnit psychologicky složité a dramatické postavy. V současnosti působí ve Švandově divadle v Praze, kde je členkou stálého souboru. Štípková je známá svou prací v různých nezávislých projektech i na filmovém plátně. Kromě činohry se věnuje také pedagogické činnosti na DAMU, kde vychovává novou generaci herců​.

V roce 2024 byla Marie Štípková nominována na prestižní Cenu Thálie za roli Tessy Enslerové v inscenaci Na první pohled ve Švandově divadle. Hra od autorky Suzie Miller a v režii Lucie Ferenzové se dotýká témat právní nespravedlnosti a obtížného postavení žen v právním systému. Štípková ve své roli ztvárnila právničku bojující za pravdu s obrovskou intenzitou, což si vysloužilo pochvalu jak od diváků, tak odborné kritiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *