Arnheiður Eiríksdóttir. Islandská hvězda na pražské operní scéně

Arnheiður Eiríksdóttir, narozená 9. srpna 1990 v Reykjavíku, je islandská mezzosopranistka, která od sezony 2020/2021 září jako sólistka Opery Národního divadla v Praze. Po úspěšném dokončení studia na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni, kde získala nejen bakalářský, ale i magisterský titul, začala svou kariéru v německé Opeře v Kolíně nad Rýnem.

Zde ztvárnila mimo jiné role jako Carlotta v La scuola de’ gelosi nebo Smrt ve Slavíkovi. Její působení v mezinárodním operním světě jí otevřelo dveře k angažmá v Praze, kde se rychle stala výraznou tváří operního souboru​.

Během svého působení v Národním divadle excelovala v mnoha operních rolích. Mezi její nejvýraznější kreace patří Oktavian v Růžovém kavalírovi, za který obdržela Cenu Thálie, či Rosina v Lazebníku sevillském. Její výkony jsou ceněny pro hudební inteligenci, hlasovou bravuru a psychologický ponor do postav. Arnheiður často vystupuje v tzv. kalhotkových rolích, což jsou mužské role zpívané ženami, a svou interpretací těchto postav si získala uznání kritiků i publika po celé Evropě​.

V roce 2024 byla Arnheiður nominována na Cenu Thálie za roli Skladatele v opeře Ariadna na Naxu Richarda Strausse, která měla premiéru v Národním divadle. Její výkon byl opět mistrovský a přinesl dechberoucí ztvárnění mladého umělce, toužícího po úspěchu, ale zároveň plného empatie a citlivosti. Kritici vyzdvihli její vokální techniku a hereckou drobnokresbu, díky níž se její interpretace stala jedním z vrcholů sezony.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *