Zdeněk Denny Ratajský. Herec s duší stepaře

Narodil se 25. února 1980 v Uherském Hradišti a jeho cesta k herectví byla protkána tancem, konkrétně stepařskými kroky. Zdeněk Denny Ratajský je nejen herec, ale také uznávaný stepař a choreograf, který své taneční umění propojil s divadelní kariérou. Už od dětství mu totiž rodiče pomáhali hledat vhodné aktivity, jak vybít jeho energii, což ho přivedlo ke stepu.

Díky němu Zdeněk procestoval svět a získal mezinárodní jméno „Denny“, které mu doporučil jeho otec, když zjistil, že jeho původní jméno Zdeněk není pro zahraniční publikum snadno vyslovitelné. Toto jméno se později stalo i součástí jeho jmoéna v občanském průkazu.

Po absolutoriu na JAMU v Brně, kde absolvoval v roce 2002, začal svou profesionální dráhu v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Zde si zahrál náročné role, jako například Sigismunda v Život je sen. Poté se jeho kariéra rozvíjela napříč různými divadly – od Divadla na Vinohradech, přes Divadlo Na Fidlovačce, až po Divadlo Lucie Bílé.

Zdeněk Ratajský není nicméně jen divadelním hercem. Objevil se i ve filmových a televizních produkcích. Z jeho filmových rolí je výrazná například postava poručíka Bočka v Hořícím keři nebo strážník ve filmu Tenkrát v ráji. Na televizních obrazovkách se mihnul v seriálech jako Četnické humoresky a Ulice, a jeho filmografie zahrnuje i role v televizních filmech jako Jan Hus či Živnostník.

Navzdory svému uměleckému zaměření a životu v Praze, zůstává Ratajský věrný svým moravským kořenům. Pravidelně se účastní jízdy králů, kde obléká tradiční kroj a podtrhuje tak svůj vztah k folkloru a tradicím rodného Slovácka. Jeho život je tak plný protikladů – umělec z metropole, který si ale stále váží svého původu a tradičních hodnot.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *