Petr Jan Juračka. Přírodovědec, fotograf a dobrodruh

Petr Jan Juračka, narozený 23. května 1985 v Pardubicích, je český přírodovědec, hydrobiolog, fotograf a popularizátor vědy. Svou kariéru začal studiem na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde se zaměřil na ekologii a biologii sladkovodních bezobratlých, zejména planktonu. Během své vědecké dráhy popsal několik nových druhů živočichů, například nový druh hrotnatky Daphnia hrbaceki. Kromě toho se věnuje vědecké mikrofotografii, což mu vyneslo mezinárodní uznání a ocenění za jeho práci​.

Vedle vědecké činnosti je Juračka známý i jako vášnivý fotograf a dobrodruh. Jeho fotografické a filmové dokumenty zaznamenaly úspěchy na světové scéně, včetně vítězství v prestižních soutěžích.

Petr Jan Jurečka fotografoval pro národní parky a instituce, jako jsou Správa Národního parku České Švýcarsko či pražská zoologická zahrada. Kromě toho spolupracuje s předními sportovci, jako je horolezkyně Klára Kolouchová, kterou doprovázel na expedicích do Himalájí​.

V osobním životě je Petr Jan Juračka otcem dvou dětí. Se svou rodinou žije aktivní život, který často kombinuje s pracovním nasazením. Jeho vášeň pro přírodu a její ochranu sdílí i jeho nejbližší. Juračka nejenže cestuje po celém světě, ale své zážitky z terénu předává dál, a to prostřednictvím své populární série Ze života fotografa na Mall.tv a vlastního pořadu Petrova divočina na TV Nova​.

Jako popularizátor vědy přednáší na řadě prestižních akcí, včetně projektů jako TEDx či Science Café. Jeho fotografie kombinují přírodní krásu s vědeckou přesností, ať už jde o mikroskopické snímky nebo velkolepé scenérie pořízené během jeho expedic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *