Patrick Swayze. Hollywoodská ikona se srdcem tanečníka

Taneční nadání zdědil zcela jistě po mamince, které byla profesionální tanečnicí v texaském Houstonu. Touhu předvádět se mu dal do vínku jistě i tatínek Jessie, který se dlouhá léta živil jako jezdec v rodeu.

Patrick Swayze. foto od Alana Lighta.

Začínal v televizních seriálech, pak jej objevil Hollywood, největší úspěch zažil v legendárním snímku Hříšný tanec. Ano, řeč není o nikom jiném než o herci a tanečníku jménem Patrick Swayze.

Životopis Patricka Swayze? Byl hercem se srdcem tanečníka

Patrick Swayze se narodil 18. srpna 1952 v Houstonu, Texas, a stal se jednou z největších hvězd amerického filmu. Vyrůstal v rodině tanečníků, což silně ovlivnilo jeho kariéru – matka byla známá choreografka. Swayzeho první velkou vášní byl balet, kterému se věnoval profesionálně, než přešel k herectví.

Největší průlom v kariéře přišel v roce 1987, kdy zazářil v romantickém tanečním filmu Hříšný tanec jako Johnny Castle. Jeho charismatický výkon a taneční dovednosti ho vystřelily na vrchol popularity.

Další ikonickou rolí byl Sam Wheat v romantickém dramatu Duch (1990), kde po boku Demi Moore vytvořil jeden z nejpamátnějších párů filmové historie. Díky těmto rolím se Swayze stal miláčkem diváků a jedním z nejznámějších hollywoodských herců.

Swayze měl pestrou kariéru a objevil se v různorodých filmech, jako je akční snímek Bod zlomu (1991) nebo komedie To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995), kde dokázal svou všestrannost a odvahu hrát i kontroverzní role. Mimo film byl známý pro svou pracovitost a oddanost rodině – svou manželku Lisu Niemi, s níž se oženil v roce 1975, miloval až do konce života.

Životní cesta Patricka Swayzeho bohužel skončila předčasně. V roce 2008 mu byla diagnostikována rakovina slinivky, s níž statečně bojoval až do své smrti 14. září 2009.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *