Bruce Willis. Hvězda, která redefinovala žánr akčního filmu

Bruce Willis se narodil 19. března 1955 v německém Idar-Obersteinu a je jedním z nejoblíbenějších herců své generace. Po přesunu do New Jersey a překonání koktavosti skrze herectví, se Willis prosadil na divadelních prknech v New Yorku. Po střední škole začal studovat na Montclair State University, avšak brzy ji opustil, aby mohl jít za svým snem v New Yorku, kde se živil jako barman a přitom vystupoval v malých divadelních produkcích​.

Herecký životopis Bruce Willise? Jeho první velkou televizní rolí byl detektiv David Addison v seriálu Moonlighting (1985–1989), který ho vystřelil mezi hvězdy. Nicméně, skutečnou globální slávu mu přinesla role Johna McClanea ve filmu Smrtonosná past (1988), který nejenom redefinoval akční žánr, ale také učinil z Willise akčního hrdinu světového formátu​. Snímek také prakticky změnil Hollywood, když Willis za roli obdržel astronomických 5 milionů dolarů, což tehdy bylo pro televizního herce nevídané.​

Během 90. let i počátkem 21. století Willis nadále hrál v trhácích jako Pulp Fiction (1994), Armageddon (1998) a Šestý smysl (1999). Jeho přirozené charisma, smysl pro humor a schopnost ztvárnit drsné, ale zároveň lidské postavy, mu vynesly řadu ocenění včetně Zlatého glóbu a dvou cen Emmy.

Přes všechny profesní úspěchy však Willis čelil složité osobní bitvě, která nakonec ukončila jeho kariéru​. V březnu 2022 bylo totiž v médiích oznámeno, že Bruce Willis trpí afázií – neurologickou poruchou, která ovlivňuje schopnost mluvit a rozumět řeči.

Kvůli zhoršujícímu se stavu se proto rozhodl ukončit svou hereckou kariéru. V roce 2023 byla diagnóza upřesněna jako frontotemporální demence, progresivní forma onemocnění, která ovlivňuje nejen řeč, ale také kognitivní funkce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *