Petr Wolf. Životopis exposlance na útěku

Petr Wolf, narozený 11. června 1960, je českým politikem zvoleným do Poslanecké sněmovny za ČSSD v roce 2006 (poslanecem byl do roku 2010). Původně vystudovaný ekonom a bývalý proděkan Vysoké školy báňské v Ostravě se dostal do popředí veřejného zájmu nejen díky svému politickému působení, ale především kvůli kontroverzím, které následovaly po jeho odchodu z politiky.

Ve Sněmovně zpočátku patřil Petr Wolf k loajálním poslancům ČSSD, do strany vstoupil v roce 2002 (přem rokem 1989 byl členem komunistické strany), ale později stranu opustil stranu a často hlasoval s vládní koalicí Mirka Topolánka, čímž vzbudil kritiku ze strany svých bývalých kolegů​.

Jeho politická kariéra se zlomila v roce 2009, kdy byl obviněn z dotačního podvodu – s manželkou čerpal dotace ve výši 11 milionů korun od Ministerstva životního prostředí na dva projekty, které však obsahovaly podvodné informace. Část peněz využil pro osobní účely, jako byly dovolené a cesty do zahraničí.

Po několikaletém vyšetřování byl Petr Wolf v roce 2012 odsouzen k šestiletému trestu odnětí svobody a pokutě ve výši 5 milionů korun. Wolf se proti rozsudku odvolal a označil proces za politicky motivovaný, ale neuspěl.

V roce 2013 měl Petr Wolf nastoupit do vězení, nicméně nenastoupil a od té doby se skrýval. Podle posledních zpráv byl zatčen v Paraguayi místní pobočkou Interpolu. Petr Wolf, který více než deset let unikal před spravedlností, má být v dohledné době vydán do České republiky, kde si má odpykat uložený trest.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *