Zdeněk Štybar. Od cyklokrosu ke klasikám

Zdeněk Štybar, narozený 11. prosince 1985 v Plané, patří mezi nejúspěšnější české cyklisty posledních desetiletí. Svou kariéru začal v cyklokrosu, kde se stal trojnásobným mistrem světa v kategorii Elite (2010, 2011, 2014) a získal také dvě mistrovství světa do 23 let. Jeho dominance v cyklokrosu vedla k tomu, že se v roce 2011 připojil k elitnímu týmu Quick-Step, kde začal kombinovat cyklokros se silniční cyklistikou​.

Štybarův cyklistický životopis na silnici? Na silnici zaznamenal mnoho úspěchů, včetně vítězství na prestižních klasikách jako Strade Bianche (2015), E3 Harelbeke (2019) a etapy na Tour de France (2015). Štybar se stal univerzálním závodníkem, schopným konkurovat na dlažebních klasikách i v etapových závodech. Jeho výkony na silnici ho zařadily mezi přední světové cyklisty, a to nejen díky individuálním úspěchům, ale také jako součásti týmových vítězství na velkých závodech​.

Štybarova kariéra však nebyla bez překážek. V roce 2021 podstoupil operaci kvůli srdeční arytmii a v roce 2022 se musel vypořádat s další zdravotní komplikací, kdy mu byla diagnostikována endofibróza ilických tepen, což vedlo k dalšímu chirurgickému zákroku. Tyto zdravotní problémy ovlivnily jeho výkony a v roce 2024 se rozhodl ukončit svou profesionální kariéru po posledním cyklokrosovém mistrovství světa​.

Dnes se trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar zaměřuje na roli mentora a sportovního ředitele a spolupracuje s českým týmem ATT Investments, kde zvažuje možnost předávat své zkušenosti mladším cyklistům​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *