Vladimír Menšík. Životní energie, která dohasla příliš brzy

Vladimír Menšík, geniální vypravěč, skvostný herec a člověk, kterého bylo všude plno. Znáte jeho životopis?

Narodil se 9. října 1929 v Ivančicích na Moravě a už od dětství měl blízko k světu zábavy. Otec ho sice směřoval k technice, a tak Menšík absolvoval průmyslovou školu, ale jeho vášeň pro kumšt ho přivedla na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně.

Svou hereckou kariéru začal Vladimír Menšík na divadelních prknech, ale brzy zjistil, že jeho srdce tíhne k filmu a televizi. S více než 150 filmovými rolemi a stovkami televizních vystoupení se stal jednou z největších ikon českého herectví, známý svým jedinečným humorem, vyprávěním historek a nevšední improvizací.

I když Menšík na obrazovce působil jako živel plný energie, v soukromí bojoval s vážnými zdravotními problémy. Už v mládí u něj lékaři odhalili astma, nemoc, která ho pronásledovala po celý život. Během natáčení musel mít po ruce zdravotní sestru a trpěl na časté záchvaty. Paradoxně, navzdory varováním lékařů nepřestal kouřit a nevyhýbal se ani alkoholu, což jeho stav ještě zhoršovalo.

Přes to všechno Vladimír Menšík neubral ani v době, kdy se cítil zdravotně stále hůř, ze svého tempa a byl doslova (řečí současného jazyka) workoholik. Menšík často moderoval různé televizní pořady, jako například „Bakaláři“ nebo „Křeslo pro hosta“, a přitom stále natáčel filmy i seriály, jako jsou „Tři oříšky pro Popelku“ či „Arabela“.

Ačkoliv byl Vladimír Menšík nejvíce známý svými komediálními rolemi a vyprávěním humorných příběhů, dokázal bravurně ztvárnit i vážné charakterní postavy. Jeho schopnost přecházet mezi komedií a dramatem byla ukázkou jeho hereckého talentu. Ve filmech jako Marketa Lazarová nebo Všichni dobří rodáci předvedl, že není jen veselým bavičem, ale dokáže ztvárnit i hluboké, temné a složité postavy.

Právě v těchto dramatech ukázal svou schopnost zachytit lidskou křehkost a složitost emocí. Jeho dramatické role byly často podtrženy melancholií, která kontrastovala s jeho obvyklou rozverností. Tento rozměr jeho herectví potvrdil Menšíkovu všestrannost a status jednoho z největších českých herců všech dob​.

Poslední měsíce jeho života byly plné bolesti, kterou statečně skrýval. Zemřel 29. května 1988 ve věku 58 let v nemocnici v Brně, po komplikacích spojených s astmatem a prasklým žaludečním vředem. Jeho smrt zasáhla celou československou veřejnost. Pohřeb, který se konal na pražských Olšanských hřbitovech, byl smutným rozloučením s legendou, jejíž humor a vitalita zůstávají dodnes živé na filmových plátnech a ve vzpomínkách diváků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *