Jiří Suchý. Maestro divadla a hudby, jehož tvorba stále září

Jiří Suchý, narozený 1. října 1931 v Plzni, je jedním z nejvýznamnějších českých umělců. Během své dlouhé kariéry se stal ikonou českého divadla, ale také skladatelem, textařem, dramatikem a hercem. Jeho tvorba byla vždy spojená s jedinečným humorem, který dokázal oslovit široké publikum. Jiří Suchý je zakladatel legendárního divadla Semafor (divadlo Sedmi Malých Forem), kde společně s Jiřím Šlitrem vytvořil nespočet písní, které dodnes rezonují v české kultuře.

Umělecký životopis Jiřího Suchého? V roce 1959 založil s Jiřím Šlitrem již zmíněné divadlo Semafor, které se brzy stalo kulturním fenoménem. Šlitr přinesl hudební genialitu, zatímco Suchý tvořil nezapomenutelné texty. Jejich spolupráce dala vzniknout takovým dílům, jako je Jonáš a tingltangl, Dobře placená procházka a mnoha dalším.

Společně vytvářeli představení, která byla plná inteligentního humoru, poetiky a satiry. Zároveň propojovali prvky kabaretu, jazzu a divadla, což bylo na svou dobu revoluční. Po tragické smrti Jiřího Šlitra v roce 1969 se Semafor dostal do náročné situace, ale Jiří Suchý pokračoval dál​.

V roce 1975 našel Jiří Suchý vynikající partnerku v herečce a zpěvačce Jitce Molavcové a vytvořili spolu nezapomenutelný jevištní pár, který dodnes tvoří jádro Semaforu. Molavcová se stala nejen jeho hereckou partnerkou, ale i důležitou součástí jeho tvůrčího týmu.

Jejich inscenace, jako například Jonáš a Melicharová, jsou dodnes populární. Suchý a Molavcová tvoří harmonickou dvojici, která se dokonale doplňuje – Molavcová přináší svěžest a hravost, zatímco Suchý svou hlubokou zkušenost a ironii​.

Osobní život Jiřího Suchého nebyl bez těžkostí. Tragická smrt jeho syna Jakuba a první manželky Běly, která zemřela v roce 1985, jej zasáhla hluboko, ale i přes osobní ztráty zůstal neuvěřitelně aktivní a tvůrčí, i dnes, ve vysokém věku, stále aktivně působí na jevišti. Jeho písně, texty a divadelní hry mají nadčasový charakter a oslovují nejen starší generace, ale také mladší publikum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *