Miloslav König. Herec, který spojuje sílu slova a těla

Miloslav König, narozený 15. dubna 1984, je výraznou osobností české divadelní a filmové scény. Absolvent DAMU, kde studoval herectví, se brzy prosadil nejen jako herec, ale také jako zpěvák a hudebník. König je znám svou schopností vdechnout život postavám s hlubokou emocionalitou, čímž si vysloužil uznání jak na scéně alternativního divadla, tak v mainstreamových projektech.

Jeho působení je nejvíce spojováno s Divadlem Na zábradlí, kde ztvárnil celou řadu rolí, ať už v klasických nebo avantgardních inscenacích. Kromě herectví je aktivní i v hudbě, kde zúročuje své multitalentované schopnosti, především jako skladatel a zpěvák​.

Königovy role jsou často výrazné a experimentální, vyžadující fyzické nasazení i intelektuální hloubku. Mezi jeho nejvýznamnější projekty patří inscenace Velvet Havel, Macbeth a Deník zloděje, kde jeho talent pro náročné herecké úkoly dosáhl nových vrcholů. Jeho schopnost propojit fyzické a emocionální herectví ho činí jedinečným v českém divadelním světě. V rámci nezávislé scény se také věnuje tvorbě a produkci vlastních projektů, často ve spolupráci s dalšími významnými osobnostmi českého umění​.

V roce 2024 získal Miloslav König nominaci na Cenu Thálie za mimořádný herecký výkon v roli Michela Houellebecqa v inscenaci Veřejní nepřátelé v Divadle Na zábradlí. V této náročné roli předvedl brilantní ztvárnění kontroverzního francouzského spisovatele, v němž mistrně balancuje mezi cynismem, poetičností a humorem.

Jeho interpretace složité postavy si vysloužila široké uznání za schopnost transformovat literární text do strhujícího divadelního zážitku​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *