Stanislav Majer. Mistr dramatických proměn na jevišti i v televizi

Stanislav Majer, narozený 5. června 1978 v Lounech, je český herec, který se vypracoval mezi nejvýraznější tváře českého filmu a divadla, byť žádné formálné herecké vzdělání nemá. Teprve po vyučení truhlářem se totiž rozhodl pro hereckou kariéru a po roce 1999 se začal objevovat na divadelních prknech v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a posléze v Divadle Na zábradlí.

Stanislav Majer je známý pro svou detailní práci s postavami, což z něj činí jednoho z nejzajímavějších herců své generace. Prosadil se ve filmech jako Toman, Vlastníci nebo Vlny Jiřího Mádla. Stanislav Majer je známý je i svým účinkováním v populárních kriminálních seriálech.

Patří mezi ně například tolikrát reprízované Případy 1. oddělení, Vodník, Šéfka nebo Místo činu, kde ztvárnil postavy detektivů, jejichž práce byla plná napětí a vyšetřování kompliovaných zločinů. Díky svému výraznému projevu dokázal vtáhnout diváky do děje a přidat postavám nejen profesionalitu, ale i osobní lidské prvky. Jeho charismatické ztvárnění policistů přispělo k velké oblibě těchto seriálů u českého publika​.

Jeho filmová i televizní kariéra je rozsáhlá, ale stejně významný je i jeho divadelní přínos. Majer je známý svou spoluprací s režisérem Dušanem Pařízkem, s nímž vytvořil několik oceňovaných inscenací, včetně dramat jako Odpad, město, smrt či Na západní frontě klid. Jeho nasazení a schopnost spojit fyzické a psychologické herectví si získaly uznání kritiky i diváků​.

V roce 2024 byl Stanislav Majer nominován na Cenu Thálie za roli Paula Baumera v inscenaci Na západní frontě klid v Divadle X10. V této inscenaci představuje Paula, mladého vojáka ve válkou zdevastovaném světě, který bojuje nejen s hrůzami války, ale i se ztrátou vlastní identity. Majerovo ztvárnění postavy Paula je strhující, plné intenzity a bolesti, což mu vyneslo zaslouženou nominaci​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *