Tereza Kavecká. Od pedagogiky k operním vrcholům

Tereza Kavecká se narodila 27. dubna 1979 v Holešově a svou pěveckou kariéru začínala poměrně neobvyklou cestou, když se teprve po maturitě na Střední pedagogické škole v Krnově se rozhodla změnit směr a zcela se věnovat své vášni – zpěvu.

NásledněTereza Kavecká absolvovala Institut pro umělecká studia na Ostravské univerzitě a během svého studia začala vystupovat na scéně Národního divadla moravskoslezského. Díky svému talentu brzy rozvinula svou operní kariéru a stala se jednou z předních osobností Slezského divadla Opava, kde působí od roku 2003​.

Tereza Kavecká je známá svou všestranností, kdy se s lehkostí pohybuje mezi operou, muzikálem a koncertní činností. Ztvárnila klíčové role v českých i světových operách, jako jsou například Rusalka, Terinka v Jakobínu, Esmeralda v Prodané nevěstě a Zerlina v Donu Giovannim. Její hlas zní nejen na českých scénách, ale i v zahraničí, kde se účastnila prestižních festivalů, například v Itálii a Irsku. Kromě operní scény se věnuje také duchovní hudbě, například v rámci provedení Requiem W. A. Mozarta nebo Stabat Mater Antonína Dvořáka​.

V roce 2024 získala Tereza Kavecká nominaci na prestižní Cenu Thálie za ztvárnění titulní role v opeře Káťa Kabanová Leoše Janáčka ve Slezském divadle Opava. Její výkon jako Káti byl ohodnocen jako mimořádně přesvědčivý – divákům přinesla hluboce emotivní příběh ženy bojující s vnitřními konflikty. Pod vedením režisérky Jany Andělové Pletichové se Tereza Kavecká stala klíčovou tváří této inscenace, kterou odborníci považují za vrchol sezony.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *