Kamala Harrisová. První žena na vrcholu americké politiky

Kamala Harrisová, narozená 20. října 1964 v Oaklandu, Kalifornie, je významná americká politička a právnička, která se zapsala do historie jako první žena, první Afroameričanka a první osoba indického původu ve funkci viceprezidentky Spojených států.

Kamala Harrisová pochází z rodiny imigrantů, její otec byl ekonom z Jamajky a matka vědkyně z Indie. Harrisová si již od mládí budovala politické smýšlení díky účasti na demonstracích za občanská práva po boku své matky. Tyto zkušenosti jí daly základ pro její celoživotní boj za spravedlnost​.

Po ukončení studia práv na Hastings College v San Franciscu zahájila Harrisová svou kariéru jako státní zástupkyně v okrese Alameda. V roce 2003 byla zvolena okresní státní zástupkyní v San Franciscu a díky jejím reformám v trestním právu se stala jednou z nejvlivnějších právniček v Kalifornii.

V roce 2010 byla zvolena generální prokurátorkou Kalifornie, což byla další historická pozice, kterou zastávala jako první Afroameričanka a žena​.

V roce 2020 si Joe Biden vybral Kamalu Harrisovou jako svou viceprezidentku. Stala se tak první ženou, první Afroameričankou a první osobou asijského původu v této funkci. Ve funkci viceprezidentky se Harrisová zaměřila na témata jako jsou klimatické změny, spravedlnost a ženská práva, a také sehrála klíčovou roli ve formování politiky Bidenovy administrativy​.

V roce 2024, po oznámení Joea Bidena, že již nebude kandidovat na další prezidentské období, se Kamala Harrisová stala oficiální kandidátkou Demokratické strany na prezidentský úřad. Jejím hlavním soupeřem v nadcházejících volbách je bývalý prezident Donald Trump, což slibuje velmi napjatý souboj.

Bidenovo rozhodnutí nepokračovat v kandidatuře přišlo po jeho slabém výkonu v debatách, a Kamala Harrisová rychle získala podporu Demokratické strany, která ji považuje za klíčovou osobnost pro budoucnost USA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *