Donald Trump. Od realitního magnáta k prezidentovi

Donald John Trump se narodil 14. června 1946 v Queensu v New Yorku. Vyrůstal v rodině bohatého realitního developera Freda Trumpa, který Donalda od mládí připravoval na převzetí rodinného podniku. Po absolvování New York Military Academy a prestižní Wharton School na Univerzitě v Pensylvánii v roce 1968, kde získal titul z ekonomie, Trump vstoupil do rodinné firmy. Pod jeho vedením se Trump Organization rozšířila do oblasti luxusních nemovitostí, kasin a hotelů, což přineslo Trumpovi celosvětovou slávu​.

V roce 2015 oznámil DonaldTrump svou kandidaturu na prezidenta a sliboval „učinit Ameriku znovu skvělou“ prostřednictvím populistických reforem zaměřených proti imigraci a vlivu politických elit.

Navzdory kritice a kontroverzím prezidentské volby v roce 2016 vyhrál, kdy porazil Hillary Clintonovou. Během svého funkčního období se zaměřil na daňové reformy, deregulaci a posílení americké ekonomiky, přičemž výrazně omezil imigraci a zahájil stavbu zdi na hranici s Mexikem​.

Trumpův mandát byl poznamenán kontroverzemi, včetně dvou impeachmentů, z nichž oba přežil. První obvinění se týkalo zneužití moci a nátlaku na Ukrajinu, druhé vzneseno po útoku jeho příznivců na Kapitol 6. ledna 2021.

Po prohraných volbách v roce 2020 (prezidentem se stal Joe Biden) se Donald Trump stal středem pozornosti kvůli svým nepodloženým tvrzením o volebních podvodech, které vedly k právním sporům a rozdělení veřejnosti​.

V roce 2024 se Trump znovu uchází o prezidentský úřad, přestože čelí několika soudním procesům, včetně obvinění z falšování obchodních záznamů a pokusu o ovlivnění výsledků voleb. Jeho schopnost mobilizovat příznivce a postavit se jako oběť „politických útoků“ z něj dělá i nadále klíčového hráče na americké politické scéně​. Jeho přímo soupeřkou o prezidentský úřad je Kamala Harrisová, která nahradila v nominaci současného prezidenta Joe Bidena, který se nominace vzdal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *