Joe Biden. Politická kariéra plná výzev a osobních ztrát

Joseph Robinette Biden Jr., narozený 20. listopadu 1942 ve Scrantonu, Pensylvánie, se zapsal do americké historie jako 46. prezident USA. Vyrostl v dělnické rodině s irskými kořeny a během dospívání čelil vážným problémům s koktáním, které překonal s obrovským odhodláním. Po ukončení studia práv na Syracuse University v roce 1968 se rychle zaměřil na politiku a v roce 1972 se stal jedním z nejmladších senátorů v historii Spojených států​.

Jeho život ovšem poznamenala rodinná tragédie, když krátce po jeho zvolení do Senátu zahynula jeho manželka Neilia a malá dcerka Naomi při autonehodě. Jeho dva synové, Beau a Hunter, nehodu přežili, a přestože Biden zvažoval rezignaci, pokračoval v politické kariéře a stal se klíčovou postavou americké politiky, specializující se na zahraniční politiku a justici​.

Během své kariéry v Senátu a dvou funkčních období jako viceprezident Baracka Obamy (2009–2017) hrál Joe Biden důležitou roli při prosazování zdravotnické reformy a boji proti hospodářské krizi. Po dvou neúspěšných prezidentských kampaních se v roce 2020 stal 46. prezidentem Spojených států, když porazil tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa v jednom z nejkontroverznějších volebních soubojů v americké historii​.

Bidenova kariéra byla poznamenána nejen politickými úspěchy, ale i osobními tragédiemi, včetně smrti jeho syna Beaua v roce 2015. Navzdory výzvám, kterým čelil během pandemie COVID-19, ekonomických problémů a politických rozkolů, pokračoval v boji za sjednocení Ameriky. V roce 2024 Joe Biden oznámil, že se již nebude ucházet o druhé funkční období, a podpořil kandidaturu viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *