Bill Clinton. Charismatický prezident, který přežil impeachment

William Jefferson Clinton, známý jako Bill Clinton, se narodil 19. srpna 1946 v městečku Hope, Arkansas. Jeho otec, cestovní obchodník, zemřel v autonehodě před jeho narozením, a tak ho vychovávala jeho matka Virginia Dell Cassidy, která později znovu uzavřela sňatek s Rogerem Clintonem, po němž Bill přijal příjmení. Už od mládí se projevoval jako vynikající student a talentovaný saxofonista.

V roce 1963 měl Bill Clinton příležitost setkat se s prezidentem Johnem F. Kennedym, což v něm vzbudilo zájem o politiku. Po absolvování Georgetownské univerzity získal prestižní Rhodesovo stipendium a studoval na Oxfordu, než dokončil právnickou fakultu na Yale​.

Clintonova politická kariéra začala v Arkansasu, kde byl v roce 1978 zvolen nejmladším guvernérem státu. I když svůj post v roce 1980 ztratil, brzy se do něj vrátil a zůstal ve funkci až do roku 1992.

V tom roce se stal demokratickým kandidátem na prezidenta a s Al Gorem jako svým viceprezidentským kandidátem zvítězil nad tehdejším prezidentem Georgem H. W. Bushem. Clintonova kampaň se zaměřovala na podporu ekonomiky a zlepšení pracovních příležitostí, což mu přineslo širokou podporu​.

Během prvního funkčního období se mu podařilo prosadit několik významných zákonů, včetně Zákona o rodinné a lékařské dovolené a Severníamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Přesto se potýkal s neúspěchem při prosazování všeobecného zdravotního pojištění, které vedla jeho manželka Hillary Clintonová.

Clinton byl také prvním prezidentem od Franklina Roosevelta, který byl zvolen na druhé funkční období, během kterého dosáhl významného ekonomického růstu a rozpočtového přebytku​.

Clintonovo druhé funkční období však bylo poznamenáno skandálem s Monikou Lewinskou, jeho stážistkou v Bílém domě. Skandál vedl k jeho impeachmentu v roce 1998, kdy byl obviněn z křivé přísahy a obstrukcí spravedlnosti. Senát ho však nakonec osvobodil a Bill Clinton dokončil svůj druhý prezidentský termín, přičemž zůstal i nadále populární pro své ekonomické úspěchy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *