Věra Plívová-Šimková. Královna českého dětského filmu

Věra Plívová-Šimková, narozená 29. května 1934 v Lomnici nad Popelkou, byla jednou z nejvýznamnějších režisérek a scenáristek české kinematografie, známá především svými filmy zaměřenými na děti a mládež.

Věra Plívová-Šimková Pocházela z rodiny ochotníků, což ji už v mládí inspirovalo k lásce k umění. Po maturitě na gymnáziu nastoupila na pražskou FAMU, kde vystudovala režii pod vedením Bořivoje Zemana. Po studiích začala pracovat na Barrandově, kde spolupracovala s významnými režiséry, jako byli Karel Kachyňa či Vojtěch Jasný​.​

Její nejslavnější éra začala v 60. a 70. letech, kdy natočila nesmrtelné filmy jako Páni kluci (1975), Jak se točí Rozmarýny (1977) a Krakonoš a lyžníci (1980). Její snímky si získaly srdce diváků několika generací, a to díky citlivému zpracování dětských témat, humoru a autentickému zobrazení světa dětí. Plívová-Šimková měla talent vybírat dětské herce, z nichž se mnozí později stali významnými osobnostmi českého filmu​.​

Během své kariéry natočila přes 20 celovečerních filmů, včetně dalších kultovních děl jako Nefňukej, veverko! a Lišáci, Myšáci a Šibeničák. V roce 1999 získala na Zlín Film Festivalu Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež a v roce 2019 obdržela Českého lva za celoživotní přínos českému filmu.

Věra Plívová-Šimková zemřela 13. října 2024 ve věku 90 let. Její odkaz však zůstává nesmrtelný – na jejích filmech vyrostly generace diváků a její tvorba stále oslovuje nové publikum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *