Andrew „Sandy“ Irvine. Hrdina ztracený na vrcholu světa

Andrew Comyn „Sandy“ Irvine se narodil 8. dubna 1902 v Birkenheadu, Anglie. Už od mladého věku projevoval mimořádný talent pro inženýrství a fyzickou zdatnost. Byl vynikajícím sportovcem, členem veslařského týmu na Oxfordské univerzitě, ale největší vášeň našel v horolezectví. Jeho technické dovednosti a fyzická kondice ho brzy dostaly do pozornosti britské horolezecké komunity, což vedlo k jeho pozvání na třetí britskou expedici na Mount Everest v roce 1924.

Na této expedici spojil Irvine síly s legendárním horolezcem Georgem Mallorym, který si jej vybral pro jeho praktické dovednosti, zejména pro schopnost manipulovat s tehdy experimentálními kyslíkovými přístroji. Irvine a Mallory se 8. června 1924 pokusili o dosažení vrcholu Everestu, ale nikdy se nevrátili.

Posledním člověkem, který je spatřil, byl jejich kolega Noel Odell, který viděl dvě malé postavy blízko vrcholu, což dodnes vyvolává otázku, zda se jim podařilo stanout na nejvyšší hoře světa dříve než Tenzing Norgay a Edmund Hillary v roce 1953​.

Malloryho tělo bylo nalezeno v roce 1999, ale po Irvineovi nebyly žádné stopy až do nedávna. V říjnu 2024 byla pak na severní straně Everestu nalezen bota s iniciálami „A.C. Irvine“ a část jeho ostatků, včetně ponožky s jeho jménem. Tento objev by mohl poskytnout důkazy o tom, zda duo dosáhlo vrcholu, protože stále chybí kamera, kterou měl Mallory při cestě na Everest a která by mohla potvrdit jejich úspěch. Nález znovu oživil diskuse o tom, zda Mallory a Irvine mohli být prvními, kdo stanuli na vrcholu Everestu​.

Příběh Andrewa Irvina zůstává jedním z největších tajemství horolezectví a jeho tragická smrt je stále považována za jednu z největších obětí v historii výprav na Mount Everest​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *