Životopis Jana Punčocháře? Vyučil se na místě vaření zasvěceném – v kuchyni pražského hotelu Ambassador. Poté prošel mnoha milovníky kulinářského umění oblíbenými místy. Restaurace Rybí trh, International Zlatá Praha a Zátiší Group byly jeho prvními kuchařskými štacemi. Následovaly kuchařské stáže v rakouském Salzburgu a v restauraci kuchaře Tima Raueho v Berlíně, svoje zahraniční kulinářské putování završil v restauraci Häberlis Schützenhaus ve Švýcarsku.
Od roku 2004 pak Jan Punčochář určoval směřování kuchyně Le Terroir, kde se stal nakonec i spolumajitelem. Pod jeho šéfkuchařským vedením restarace několikrát získala michelinské ocenění Bib Gourmand.
Po odchodu z Le Terroir měl nabídky na práci z německy mluvících zemí, nakonec Jan Punčochář nastoupil na post šéfkuchaře v nové restauraci Grand Cru Restaurant. Tak především díky němu získala v dalších letech michelinská ocenění. Ocenění získal během působení v této restauraci i sám Punčochář – třikrát se stal vítězem prestižní ankety Zlatý kuchař.
Na jaře roku 2019 si Jan Punčochář splnil sen a otevřel si vlastní restauraci. Ta sídlí v ulici U Matěje 1 na Praze 6 a podle slov samotného Jana Punčocháře se specializuje na kvalitní českou kuchyni.
Od roku 2019 je Jan Punčochář porotcem kuchařské show MasterChef Česko – společně s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem.
Osobní život Jana Punčocháře? Narodil se 6. srpna roku 1979 v Praze. V srpnu 2019 se oženil s partnerkou Veronikou, se kterou má dcerku Rozárku. Z prvního manželství pak má syna Matěje.