Karel III. Životopis nového krále Spojeného království

Na svoji šanci posadit se na královský trůn a postavit se do čela britské monarchie čekal jistě mnohem déle, než předpokládal – jeho matka, královna Alžběta II., vládla Spojenému království neuvěřitelných 70 let. Princ Charles se dočkal po její smrti v září 2022, k jeho korunovaci na krále dojde ve Westminsterském opatství 6. května 2023. Na královský trůn usedne ve svých 75 letech jako král Karel III.

Životopis nového krále Spojeného království? Pro trůn byl vychováván od narození

Charles Philip Arthur George, král Karel III. se narodil 14. listopadu 1948 v Londýně jako nejstarší syn královny Alžběty II. a prince Philipa, vévody z Edinburghu. Společně se svými mladšími sourozenci, jimiž jsou Anne, Andrew a Edward, vyrůstal v londýnském Buckinghamském paláci. Ve svých deseti letech Karel III. získal titul princ z Walesu.

Vzdělání král Karel III. získal postupně na několika školách, včetně Cheam School, Gordonstoun a Trinity College na univerzitě v Cambridge, kde začal studoval ve svých dvaceti letech a kde získal titul v oboru archeologie a antropologie. Mimochodem, stal se prvním členem královské rodiny, který v Cambridge získal titul bakaláře.

Po vysokoškolských studích sloužil nový britský král také v britském námořnictvu a v letectvu – platil přitom za výborného pilota.

V roce 1981 se král Karel III. seznámil se svojí první ženou – Dianou Spencerovou. V roce 1981 následovala okázalá svatba, kterou prostřednictvím televizních obrazovek sledovaly bez nadsázky miliardy lidí po celém světě. Manželství, svázané královskými konvencemi, bohužel nevydrželo. Po narození synů Williama (1982) a Harryho (1984) byl vztah prakticky u konce. Manželé se rozešli v roce 1992, oficiálně se pak rozvedli v o čtyři roky později. Princezna Diana tragicky zemřela o rok později při autonehodě v Paříži.

Král Karel III. se poté v roce 2005 oženil s Camillou Parker Bowles, s níž měl dlouholetý vztah, a to nejspíše i v době, kdy byl ženatý s princeznou Dianou. Camilla získala titul vévodkyně z Cornwallu. Nyní je, coby manželka nového krále, jmenována jako Camilla Britská.

Král Karel III. je celou svoji politickou kariéru vášnivým ochráncem životního prostředí a zastáncem udržitelného zemědělství. Založil nadaci The Prince’s Trust (1976) a další organizace, které podporují mladé lidi, udržitelnost a tradiční řemesla. Podporuje také konzervaci architektury a bojuje proti klimatickým změnám.

Jako patron přes 400 organizací se Karel III. dlouhodobě věnuje široké škále témat, od umění po zdravotnictví. Jeho názory na různé společenské otázky někdy vyvolávají kontroverze, ale jeho závazek vůči dobročinným akcím a veřejné službě je nesporný.