Josef Čepelka: Herec s Cimrmanovým odkazem

Josef Čepelka, narozený 13. února 1975 v Praze, je český herec, který si během své kariéry vybudoval výrazné jméno především na divadelní scéně – a to v královehradeckém Klicperově divadle a také na scéně, na které exceloval jeho otec – v žižkovském Divadle Járy Cimrmana.

Dá se říct, že syn slavného herce a cimrmanologa Miloně Čepelky přirozeně zdědil umělecké sklony, které naplno rozvinul ve své vlastní divadelní kariéře.

Životopis Josefa Čepelky? Je synem slavného otce – Miloně Čepelky z Divadla Járy Cimrmana

Po studích na pražské konzervatoři se Josef Čepelka v roce 1996 připojil k souboru Klicperova divadla v Hradci Králové (hrál tu pohostinsky už od roku 1994), kde působí dodnes. Zde ztvárnil řadu významných rolí včetně dramatických inscenací jako „Richard III.“ a „Velký Gatsby.“ Jeho herecké ztvárnění se vyznačuje citem pro dramatiku i komediální momenty, což ho činí všestranným hercem.

Po smrti Ladislava Smoljaka v roce 2010 se Josef Čepelka začal více angažovat i v legendárním Divadle Járy Cimrmana, kde převzal roli policejního praktikanta Hlaváčka ve hře „Vražda v salonním coupé“. V roce 2023 podědil po svém otci také roli Emilky Najbrtové ve hře „Švestka“​.

Film a televize v životě Josefa Čepelky?

Josefova kariéra před kamerou začala již v dětství, kdy si zahrál v roce 1990 ve filmu „Vracenky“. Po této zkušenosti se však věnoval především divadlu a před kameru se dostal zřídka, s výjimkou epizodních rolí v seriálu „Modrý kód“. V roce 2023 se objevil v dokumentární sérii „Stopy Járy Cimrmana“, která mapuje odkaz tohoto fiktivního českého génia​.

Osobní život?

I když je veřejně známou osobností, Josef Čepelka je v soukromí spíše uzavřený a rád si udržuje svůj osobní život v soukromí. Dává přednost jednoduchému životu, má rád jaro a hnědou barvu, což sám občas v rozhovorech zmiňuje. Jeho přístup k herectví je založen na pokoře a respektu k divadelnímu řemeslu, což ho činí oblíbeným nejen mezi kolegy, ale i diváky​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *