Jan Lipavský. Diplomat s odhodláním modernizovat českou zahraniční politiku

Jan Lipavský, narozený 2. července 1985 v Praze, se etabloval jako klíčová osobnost české diplomacie a člen Pirátské strany. Po studiích na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde se zaměřil na mezinárodní teritoriální studia, a po ročním studijním pobytu na Univerzitě v Kentu, zahájil svou kariéru v oblasti informačních technologií.

Poté Jan Lipavský působil v několika velkých firmách, jako jsou McKinsey & Company či Euro RSCG, kde pracoval jako analytik a ICT manažer. Tato kombinace technologických a zahraničně-politických znalostí mu poskytla silné základy pro jeho budoucí politickou kariéru​.

Politický životopis Jana Lipavského? Lipavský vstoupil do politiky v roce 2017, kdy byl zvolen poslancem za Piráty a brzy získal vedoucí roli v zahraničně-bezpečnostních výborech. Jako místopředseda zahraničního výboru a výboru pro obranu se věnoval především energetické bezpečnosti, hybridním hrozbám a otázkám mezinárodní bezpečnosti.

V roce 2021 se stal ministrem zahraničních věcí v rámci vlády Petra Fialy. Přes počáteční odpor tehdejšího prezidenta Miloše Zemana kvůli rozdílným postojům v zahraniční politice byl nakonec jmenován ministrem v prosinci 2021​.

Jako ministr zahraničních věcí prosadil Jan Lipavský českou verzi Magnitského zákona, který umožňuje sankce proti jednotlivcům a společnostem zapojeným do závažných trestných činů. Tento úspěch mu přinesl i mezinárodní uznání, včetně Magnitsky Human Rights Award v roce 2022. Jan Lipavský se profiluje jako diplomat, který klade důraz na ochranu lidských práv a posilování vztahů s demokratickými státy. Hovoří plynně anglicky a německy a je otcem jedné dcery​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *