Michal Šalomoun. Pirát s vášní pro legislativu

Michal Šalomoun, narozený 21. října 1974 v Třebíči, je český právník a politik, který od prosince 2021 zastává funkci ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády ve vládě Petra Fialy.

Michal Šalomoun vystudoval práva na Masarykově univerzitě v Brně, kde získal doktorát, a zároveň studoval činoherní režii a rozhlasovou dramaturgii na Janáčkově akademii múzických umění. Jeho rozsáhlé vzdělání v obou oblastech mu umožnilo budovat bohatou kariéru v oblasti práva i umění​.

Politický životopis Michala Šalomouna? Před vstupem do politiky pracoval jako právník na Krajském úřadu Kraje Vysočina a později zahájil svou soukromou advokátní praxi. Specializoval se především na právo duševního vlastnictví, autorská práva a ochranu osobních údajů.

Byl rovněž autorem několika monografií v této oblasti a externě působí jako vyučující na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Díky svým odborným znalostem byl jmenován pověřencem pro ochranu osobních údajů v rámci několika veřejnoprávních institucí​.

Šalomounova politická kariéra započala na komunální úrovni v Třebíči, kde působil jako radní. Na celostátní úrovni kandidoval několikrát za Pirátskou stranu a v roce 2021 se stal ministrem pro legislativu. V této roli se zaměřuje na zlepšování kvality legislativních návrhů a zajišťování, aby byly evropské směrnice řádně a včas začleněny do českého práva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *