Alena Schillerová: Jedna z hlavních tváří Babišovy strany

Alena Schillerová, narozená 18. března 1964 v Brně, je jednou z nejvýraznějších političek moderní české historie. Vystudovala právo na Masarykově univerzitě, kde získala titul JUDr. a později i Ph.D. v oboru správního a zemědělsko-družstevního práva.

Po ukončení studií Alena Schillerová nastoupila do státní správy, kde postupně pracovala na různých pozicích v oblasti daňového a finančního práva. Výrazně se prosadila jako odborná náměstkyně ministra financí pro daně a cla, kde měla na starosti zavádění elektronické evidence tržeb (EET), což ji přivedlo do širšího povědomí veřejnosti​.

V prosinci 2017 se Alena Schillerová stala ministryní financí v první vládě Andreje Babiše, čímž se zapsala do historie jako první žena v této funkci v České republice. Na tomto postu zůstala až do roku 2021 a během svého působení musela řešit klíčové otázky týkající se státního rozpočtu, daní a rozpočtové politiky.

Schillerová se také stala místopředsedkyní vlády a klíčovou postavou hnutí ANO, kde úzce spolupracovala s Babišem. Po skončení své ministerské role se ujala vedení poslaneckého klubu ANO v Poslanecké sněmovně​.

Její kariéru ale doprovázely i kontroverze, například ohledně využívání veřejných peněz na osobní propagaci na sociálních sítích během jejího působení na ministerstvu. Tento incident způsobil v médiích a politických kruzích nemalou kritiku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *