Petra Janečková. Herečka, která ovládá činohru i muzikál

Petra Janečková se narodila v roce 1977 a už mnoho let je neodmyslitelnou součástí české divadelní scény. Vystudovala herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně (JAMU) a dnes působí především ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde si získala přízeň diváků i odborné kritiky. Janečková vyniká nejen svým hereckým projevem, ale také pěveckými schopnostmi, které hojně uplatňuje v muzikálech.

Herecký životopis Petry Janečkové? Její kariéra trvá přes dvacet pět let a během této doby se vypracovala ve všestrannou herečku schopnou ztvárnit jak dramatické role, tak i ty komediální či hudební. Mezi její nejvýznamnější muzikálové role patří například Emilia Marty v Makropulos musical​.

Petra Janečková je opakovaně nominována na prestižní divadelní Ceny Thálie. V roce 2024 získala nominaci za činoherní výkon v roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já na prknech Východočeského divadla v Pardubicích. Tato hra, v režii Kateřiny Duškové, zpracovává příběh ženy, která se vyrovnává s diagnózou Alzheimerovy choroby.

Petra Janečková v této roli přinesla na jeviště hluboké emoce a přesně vykreslený portrét ženy, která čelí postupné ztrátě své osobnosti. Její výkon zaujal kritiky svou věcností i emocionalitou, aniž by sklouzával do sentimentality​.

Petra Janečková je známá svou oddaností divadlu a láskou k jevišti. V diváckých anketách o nejoblíbenější herečku Východočeského divadla pravidelně vítězí, a její výkony oceňuje i odborná veřejnost. Zda letos svou nominaci na Cenu Thálie promění, se rozhodne v říjnu 2024​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *