Když se řekne fotbalová legenda: 10 fascinujících faktů o Pelém, králi fotbalu

Když se řekne fotbalová legenda, jedno jméno vyniká nad všemi ostatními – Pelé. Tento brazilský fenomén nejen že přepsal dějiny světového fotbalu, ale také inspiroval generace hráčů a fanoušků po celém světě.

Pelé na hřišti. Zdroj: Wikipedia.org

Proslavil se svou elegancí na hřišti, výjimečnou schopností dávat góly a neuvěřitelnou radostí ze hry, kterou přinášel do každého zápasu. Pelého kariéra není jen o číslech a rekordech – jeho příběh je plný lidskosti, vášně a nezměrného odhodlání. Podívejme se na deset fascinujících faktů, které ukazují, proč se Pelému právem říká Král fotbalu.

1. Jméno inspirované vědcem
Pelého celé jméno je Edson Arantes do Nascimento, a jeho první jméno Edson bylo inspirováno vynálezcem Thomasem Edisonem. Brazilští rodiče byli fascinováni technickým pokrokem a Pelé měl symbolizovat naději na lepší budoucnost.

2. „Pelé“ vznikl náhodou
Jméno Pelé získal v dětství, když si hrál s kamarády. Sám nemá přesně jasno, jak toto jméno vzniklo, ale údajně špatně vyslovil jméno svého oblíbeného brankáře Bilého. Přezdívka se rychle ujala a dnes je synonymem pro světovou fotbalovou legendu.

3. První gól ve 15 letech
Pelé debutoval za klub Santos FC už ve svých 15 letech. Jen o několik týdnů později vstřelil svůj první profesionální gól. To odstartovalo jeho neuvěřitelnou kariéru, kdy ve věku 17 let vedl Brazílii k vítězství na mistrovství světa v roce 1958.

4. Tři tituly Mistra světa
Pelé je jediným fotbalistou v historii, který vyhrál tři mistrovství světa – v letech 1958, 1962 a 1970. Toto je rekord, který nikdo jiný dosud nedokázal překonat.

5. Více než 1 000 gólů
Oficiální záznam Pelého hovoří o 1 283 vstřelených gólech během jeho kariéry, což ho řadí mezi nejplodnější střelce všech dob. Tento ohromující výkon zahrnuje jak soutěžní, tak přátelská utkání.

6. „Zázrak z Maracany“
Pelé hrál na nejslavnějších stadionech světa, ale jedním z jeho nezapomenutelných momentů byl zápas na Maracaně, kdy ve finále Mistrovství světa 1970 vstřelil památný gól hlavičkou proti Itálii. Tento okamžik je považován za jednu z nejlepších fotbalových akcí všech dob.

7. Zastavení války v Africe
V roce 1967, když Pelé přijel se Santosem do Nigérie na přátelský zápas, obě strany občanské války, která tehdy v zemi zuřila, vyhlásily příměří, aby mohly sledovat slavného fotbalistu v akci. Tento okamžik svědčí o jeho globálním vlivu a ikonickém statusu.

8. Pelé a politika
Kromě fotbalové kariéry se Pelé angažoval také v politice. Byl jmenován brazilským ministrem pro sport, kde se snažil bojovat proti korupci ve sportovních institucích. I když jeho úsilí čelilo mnoha překážkám, získal respekt za svou odhodlanost měnit brazilský sport.

9. Multitalentovaný Pelé
Mimo fotbal byl Pelé také zpěvák a herec. Vydal několik alb s tradiční brazilskou hudbou a objevil se ve filmech, například ve válečném filmu „Útěk za vítězstvím“ z roku 1981, kde hrál vedle hollywoodských hvězd Sylvestera Stallonea a Michaela Cainea.

10. Ambasador fotbalu
I po skončení aktivní kariéry zůstal Pelé vlivnou osobností. Byl ambasadorem UNESCO a FIFA, kde propagoval fotbal jako nástroj pro vzdělávání a společenskou integraci. Stal se také symbolem fair play a sportovní diplomacie, což mu přineslo obdiv po celém světě.

Pelého příběh překračuje hranice fotbalu a ukazuje jeho obrovský vliv na sport i společnost. Jeho odkaz bude navždy připomínán jako příklad geniality, talentu a lidskosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *