Zdeněk Pohlreich: Ďábel v bílém

[adsenseyu1]

Zdeněk Pohlreich, populární český šéfkuchař, moderátor televizních kuchařských show Ano, šéfe!, Na nože a Šéf na grilu a majitel dvou vyhlášených pražských restaurací, se narodil 10. dubna roku 1957 v Praze.

Vaření a Zdeněk Pohlreich? Nejdříve nutné zlo – jako student hotelové školy přicházel Pohlreich kulinářskému umění na chuť jen pozvolna. Popravdě, nebylo se co divit – vařit v předlistopadových Restauracích a Jídelnách bylo za trest. Dlouho, jako kuchař různých pražských restaurací, uvažoval o emigraci.

Nakonec Zdeněk Pohlreich emigroval v roce 1989 v posledním roce komunistické diktatury v Československu. Nejprve nějaký čas působil jako šéfkuchař v Nizozemsku v restauraci restaurace Het Schellinkje (do roku 1991), poté vycestoval na druhou stranu polokoule, do Austrálie. Tady v Adelaide poměrně dlouho hledal uplatnění, nakonec se ale uchytil v místní francouzské restauraci La Guillotine. Nejprve jako druhý kuchař, nakonec ale vystoupal až na vrchol a stal se šéfkuchařem.

V roce 1993 se Zdeněk Pohlreich vrátil do Česka a rovnou do kuchyně pražského hotelu Renaissance, kde nastoupil jako sous-chief. Mezi roky 1996 až 2004 pak Zdeněk Pohlreich pracuje na pozici šéfkuchaře v pražských hotelích Villa Voyta, Radisson SAS Praha a opět Renaissance.

Mezi roky 2004-2007 působil Zdeněk Pohlreich v hotelu Prague Marriott, a to na pozici šéfkuchaře a odpovědného vedoucího pro restaurace Marriott a Renaissance.

V roce 2007 se Zdeněk Pohlreich vydává na vlastní cestou a otevírá postupně dvě vyhlášené pražské restaurace – Café Imperial a Divinis. V jejich čele působí dodnes. Café Imperial je vedena v duchu klasických prvorepublikových restaurací, Divinis je pak restaurací italského stylu.

Kromě televize je Zdeněk Pohlreich činný i jako autor knižních kuchařek – jeho knihy Ano, šéfe“, Šéfkuchař bez čepice a Šéf na grilu se staly bestsellery.

[adsenseyu2]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.