Jonas Jonasson vydává knihu Analfabetka, která uměla počítat

Švédský spisovatel, slavný po celém světě. Přitom nepíše detektivky, není dalším zástupcem žánru severská krimi. Píše s humorem, jmenuje se Jonas Jonasson a proslavil se svým debutovým románem Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.

Ten se prodával skvěle v Evropě i za mořem, velkého úspěchu dosáhl i u nás, prodalo se několik desítek tisíc výtisků knížky. Například v Německu, kde byly dosud prodány více než dva miliony výtisků Staříka, byl Jonasson prohlášen za „autora roku 2012“.

V těchto dnech se s díly Jonase Jonassona roztrhl v Česku pytel – 12. května vychází druhý Jonassovův román – Analfabetka, která uměla počítat, o několik dnů později pak do českých kin přichází zfilmovaný Stoletý stařík, který je vůbec nejdražším filmem historie ve Švédsku.

A o čem je Analfabetka, která uměla počítat?

Nombeko začala pracovat v pěti letech jako vynašečka latrín na předměstí Johannesburgu, v deseti letech osiřela. Nic nenasvědčovalo tomu, že by neměla prožít svůj život v jedné z chatrčí největší chudinské čtvrti světa a pak tu předčasně umřít, nikým nepostrádaná. To by ale nebyla Nombeko – analfabetka, která uměla počítat.

Osud i její talent ji zavedou až do mezinárodní politiky, na druhou stranu zeměkoule, ke dvěma identickým a zároveň velmi odlišným bratrům. Během jejího dobrodružného putování se jí podaří zamotat hlavu agentům nejobávanější tajné služby nebo být unesená ve špinavém náklaďáku na převoz brambor. A tím to zdaleka nekončí…