Jeremy Renner. Smrt číhá (opravdu) všude

Na televizní obrazovce ho proslavil seriál Zvláštní poldové, kde si zahrál roli Jasona Welshe. Do kina na něj fanoušci filmu chodí jako na lučistníka Hawkeye ze série Avengers, zaskvěl se v hlavní roli thrilleru Bourneův odkaz. Známý je z hororu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodejnic, jako pyrotechnik a seržant první třídy William James exceloval (a získal nominaci na Oscara) ve válečném snímku Smrt číhá všude.

A ta v jeho případě číhá všude i v jeho reálném životě – v lednu 2023 Jeremy Renner jen těsně unikl smrti, když jej při odklízení sněhu přejel vlastní sněžný pluh, který se nečekaně rozjel a on se do něj snažil naskočit. Pokud uvážíte, že skončil pod pásy stroje, který váží 6500 kg, je opravdu mimořádné štěstí, že přežil.

Životopis Jeremy Rennera? Studoval kriminalistiku, hrál masového vraha i člena Avengers

Jeremy Renner, úspěšný herec, hudebník a také producent, se narodil 7. ledna 1971 v kalifornském Modestu jako nejstarší ze sedmi dětí – nejmladší sourozenec se narodil, když Jeremymu bylo 40 let. Rodiče, kteří se brali ještě jako teenageři, se brzy rozvedli, Jeremy pak vyrůstal v rodném Modestu. Tady také studoval kriminalistiku a informatiku, než se rozhodl pro herectví a odchod do Los Angeles, které je Mekkou amerického filmového průmyslu.

Jako herec debuval Jeremy Renner v devadesátých letech v malých rolích v televizních seriálech, objevil se i v jedné z epizod trháku CSI: Kriminálka Las Vegas (v roce 2001). Další roky znamenaly i další role – a opět převážně vedlejší. S.W.A.T., Dahmer (tady si zahrál sériového vraha Jeffrey Dahmera), to jsou jen dva z mnoha.

Rok 2008 znamenal v kariéře Jeremy Rennera zásadní obrat. Byl obsazen do válečného snímku Smrt čeká všude, za roli pyrotechnika Williama Jamese byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. O tři roky později si zahrál protivníka Toma Cruise v Mission: Impossible – Ghost Protocol. Fanoušci Avengers si jej zamilovali jako Hawkeye, lučištníka s nadpřirozenými schopnostmi.

Renner je také známý jako hudebník a producent. Hraje na kytaru a na klávesy, je výtečným bubeníkem. Spoluzaložil hudební skupinu The Assembly, která vydala alba „Must Be the Music“ (2004) a „The Assembly“ (2006). Je producentem hudebního festivalu „The Big Parade“. Napsal také několik filmových soundtracků.

Jeremy Renner je fanouškem baseballu, v mládí dokonce hrál za tým „Modesto Nuts“. Je známý i svými charitativními projekty.

Osobní život? S kanadskou modelkou Sonni Pacheco má Jeremy Renner dceru Avu Berlin (narozena 2013). V roce 2015 se pár po ročním manželském soužití rozešel.