Zemřel Jerzy Stuhr. Hvězda sci-fi komedie Sexmise

Jerzy Stuhr je polský herec, režisér a scénárista, který patří mezi nejvýznamnější osobnosti polské kinematografie. Narodil se 18. dubna 1947 v Krakově a jeho herecká kariéra začala v 70. letech 20. století. Je známý svou všestranností a schopností ztvárnit širokou škálu postav, od komediálních rolí až po dramatické výkony. Stuhr vystudoval herectví na Divadelní akademii v Krakově.

Herecký životopis Jerzy Stuhra? Dokázal se vypracovat na jednoho z nejpopulárnějších polských herců.

Jedním z nejznámějších filmů, ve kterém Jerzy Stuhr hrál, je „Amatér“ (Amator) z roku 1979 v režii Krzysztofa Kieślowskiho, se kterým ho pojilo celoživotní přátelství. V tomto filmu ztvárnil postavu Filipa Mosze, amatérského filmaře, jehož život se radikálně změní poté, co si koupí filmovou kameru. Tato role mu přinesla mezinárodní uznání a otevřela dveře k dalším významným projektům.

Významným filmem ve filmografii Jerzy Stuhra je také „Sexmise“ (Seksmisja) z roku 1984 v režii Juliusza Machulskiho, přezdívaného polský Steven Spielberg. V této sci-fi komedii hraje Jerzy Stuhr jedno ze dvou posledních mužů světa, který se probudí po dvaceti letech kryospánku ve světě ovládaném ženami. Mimořádný úspěch zaznamenal snímek i v tehdejším Československu, jistě i díky podařenému dabingu. Jerzy Stuhr ve filmu mluvil hlasem Václava Postráneckého.

Jerzy Stuhr se také objevil ve filmu „Dekalog IV“ (Dekalog, cztery) z roku 1988, který je součástí slavného desetidílného cyklu režiséra Krzysztofa Kieślowského. Ve snímku hraje postavu Adama, otce, který musí čelit komplikovanému vztahu se svou dcerou. Kromě filmu se Stuhr také prosadil v televizních seriálech, jako je „Polská mozaika“ (Polskie Drogi), který byl vysílán v 70. letech a stal se jedním z nejpopulárnějších seriálů své doby v Polsku.

Během své kariéry získal Jerzy Stuhr mnoho ocenění a uznání za svůj přínos polské kinematografii. V roce 1995 byl hostem mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Osobní život Jerzy Stuhra? S manželkou Barbarou, která je povoláním lékařka, vychovali dvě děti. Syn Maciej se potatil a je úspěšným hercem, dcera Marie v otcových stopách nepokračuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *