Viktor Tauš. Umělec na hraně sebedestrukce a znovuzrození

Viktor Tauš je jméno, které v české filmové branži rezonuje nejen díky jeho talentu, ale i kvůli jeho dramatickému životnímu příběhu. Režisér, producent a scenárista, narozený 3. prosince 1973, si prošel peklem závislosti a bezdomovectví, aby se vrátil jako jeden z nejvýraznějších filmařů současnosti.

Po studiích na FAMU se Viktor potýkal se závislostí na heroinu, což vedlo k jeho vyloučení ze školy a dvěma letům na ulici. Tuto temnou část života následně přetavil do svého prvního celovečerního filmu Kanárek (1999), který se stal částečně autobiografickým svědectvím o jeho boji se závislostí a nabídl upřímný pohled na vnitřní destrukci​.

Režisérský životopis Viktora Tauše? Taušova cesta zpět na výsluní nebyla jednoduchá. Přes režii reklam a videoklipů se postupně vrátil k filmu a televizi. V roce 2008 natočil pokračování oblíbeného českého filmu Sněženky a machři po 25 letech, ale skutečný průlom přišel až v následujících letech.

Jeho film Klauni (2013) získal pozitivní ohlasy, stejně jako jeho televizní tvorba, včetně minisérií Modré stíny (2016) a Vodník (2019). Za tu dokonce získal Českého lva. Viktor Tauš je známý pro svůj syrový styl vyprávění, který často zahrnuje silná společenská témata a hluboké psychologické sondy do lidské povahy​.

Nejvíce ovšem Viktor Tauš září v osobních projektech. Jeho srdcový projekt Amerikánka (2024) vypráví příběh dívky z dětského domova a opírá se o Taušovy vlastní zkušenosti s bezdomovectvím. Projekt začal jako divadelní představení a postupně se transformoval do filmového formátu. Tento film Tauš financoval částečně z vlastních prostředků, což ukazuje jeho oddanost a víru ve vyprávění příběhů, které mají hlubší smysl a přesahem se dotýkají lidských osudů.

V lásce měl Tauš také bouřlivé vztahy. Byl ženatý s herečkou Evou Jeníčkovou, známou ze Sněženek a machrů, ale jejich manželství nevydrželo. Později randil s další známou herečkou Klárou Melíškovou, s níž měl vášnivý vztah, který ale také skončil​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *