Jaroslav Petr. Biolog a známý popularizátor vědy

Jaroslav Petr, narozený 3. srpna 1958 v Kolíně, je jedním z předních českých biologů a popularizátorů vědy. Vystudoval zootechniku na Vysoké škole zemědělské v Praze a po dokončení studií v roce 1982 nastoupil do Výzkumného ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi, kde působí dodnes.

Jaroslav Petr se specializuje se na reprodukční biologii a biotechnologii hospodářských zvířat. V roce 1994 obhájil doktorskou disertační práci a v roce 2004 byl jmenován profesorem v oboru fyziologie, anatomie a reprodukce​.

Jaroslav Petr se věnuje nejen vědecké činnosti, ale i popularizaci vědy, což považuje za svou klíčovou misi. Pravidelně přispívá do časopisů jako Vesmír, 21. století nebo Psychologie dnes, a také se objevuje v pořadu Meteor na Českém rozhlase. Jeho přístup ke složitým vědeckým otázkám je vždy srozumitelný a zároveň zábavný, což mu v roce 2018 vyneslo Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace​.

Odborné zaměření Jaroslava Petra zahrnuje biotechnologie a genetiku. Přednáší na několika českých univerzitách, včetně České zemědělské univerzity a Karlovy univerzity, a aktivně se podílí na veřejných diskusích o etických otázkách spojených s genetickými modifikacemi a biotechnologiemi. Jeho kniha Desatero smyslů, která popisuje, jak lidé a zvířata vnímají svět, získala cenu Magnesia Litera za naučnou literaturu v roce 2021​.

Kromě vědecké práce se Jaroslav Petr věnuje psaní vědeckofantastických povídek a je držitelem Ceny Karla Čapka z roku 1992. Sám o sobě říká, že je „posedlý vyprávěním vědeckých příběhů,“ protože věda, jak tvrdí, píše úžasné příběhy, které jsou inspirací nejen pro odborníky, ale i pro širokou veřejnost​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *