Cyril Höschl. Průkopník české psychiatrie a popularizátor duševního zdraví

Profesor Cyril Höschl, narozený 12. listopadu 1949 v Praze, je jedním z nejvýznamnějších českých psychiatrů a popularizátorů vědy. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově a svou kariéru zasvětil psychiatrii, přičemž se specializoval na biologickou psychiatrii a neuroendokrinologii.

Po sametové revoluci se stal Cyril Höschl prvním děkanem 3. lékařské fakulty UK, kde působil v letech 1990 až 1997, a svou prací přispěl k reformám ve vzdělávání a otevření české psychiatrie mezinárodní spolupráci.

Později Höschl založil Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) v Klecanech, kde do roku 2021 zastával pozici ředitele. Jeho práce byla oceněna řadou vyznamenání, včetně prestižní Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě, kterou získal v roce 2024. Je známý svým neúnavným úsilím o destigmatizaci duševních onemocnění, a také svými dlouholetými příspěvky do médií, kde popularizuje vědu a duševní zdraví.

Sám Cyril Höschl však v posledních letech čelí vážným zdravotním problémům. Byla mu diagnostikována multisystémová atrofie, což je degenerativní onemocnění, které zasahuje nervový systém. Kvůli nemoci je nyní upoután na invalidní vozík a otevřeně hovoří o postupujících příznacích, které ho omezují v běžných činnostech. Přesto zůstává aktivní v rámci osvěty a nadále sdílí své zkušenosti s veřejností, čímž inspiruje ostatní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *