Amy Winehouse. Bouřlivá královna soulového hlasu a její tragický konec

Amy Jade Winehouse se narodila 14. září 1983 v Londýně a její hluboký, jedinečný hlas a směsice žánrů – soul, jazz, blues a reggae – ji rychle katapultovaly na výsluní britské hudební scény. V roce 2003 vydala své debutové album Frank, které zaznamenalo úspěch nejen doma, ale i v zahraničí. Její hudební genialita a osobitost pak vyšly naplno najevo s druhým albem Back to Black (2006), které obsahovalo ikonické hity jako „Rehab“ a „You Know I’m No Good“. Tento projekt jí vynesl pět cen Grammy, což potvrdilo její status mezinárodní hvězdy​.​

Osobní život Amy Winehouseové byl stejně komplikovaný jako její texty. Amy se „proslavila“ svým bouřlivým vztahem s manželem Blakem Fielder-Civilem, kterého sama označila za inspiraci pro mnoho písní z Back to Black. Jejich vztah byl poznamenán závislostmi na drogách a alkoholu, což mělo devastující vliv na její kariéru. Zatímco její hudba stále zářila, její osobní život se rozpadal a vystoupení se často proměňovala v tragédii​.

Boj Amy Winehouse se závislostmi byl dlouhodobý a komplikovaný. Přestože se v roce 2008 pokusila několikrát o léčbu, nikdy se jí nepodařilo trvale se zbavit svých démonů. V posledních letech svého života zrušila řadu koncertů a její poslední vystoupení v Srbsku bylo katastrofální – Amy byla na pódiu opilá a neschopná vystupovat.

Dne 23. července 2011 pak byla Amy Winehouse nalezena mrtvá ve svém londýnském domě. Pitva odhalila, že zemřela na otravu alkoholem, přičemž její hladina alkoholu v krvi byla více než pětinásobkem zákonného limitu​.​

Amy Winehouse se tak připojila k nechvalně proslulému Klubu 27 – skupině talentovaných umělců, kteří zemřeli ve věku 27 let, jako například Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison a Kurt Cobain. Její smrt zůstává symbolem boje s osobními démony a nevyužitého hudebního potenciálu. Přesto zůstává její hudební odkaz nesmrtelný a stále ovlivňuje nové generace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *