Dalibor Navrátil, špičkový kuchař, milující jednoduchost a kvalitu surovin, mimo jiné i gastronomický školitel a rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii, přišel na svět v roce 1972 ve Frenštátu pod Radhoštěm.
Ke kuchařině se dostal víceméně náhodou. Původně měl totiž našlápnuto na dráhu nadějného skokana na lyžích. Zranění ale sportovní kariéru ukončilo a Dalibor Navrátil se postupně vypracoval na velmi úspěšného reprezentanta své země.
Po absolutoriu společného stravování odešel do Francie, kde působil ve slavných restauracích, např. ( rybí restaurant v Bretagne, hotel Ritz v Paříži, Le Guide restaurant v Lyonu), pracoval také pod slavnou francouzskou legendou Joëlem Robuchonem.
Působil i v tuzemských prestižních restauracích (např. Francouzská ambasáda v Praze pod šéfkuchařem Yannem Guinem, hotel Alta, Villa Voyta). Vlastní i svoji gastronomickou firmu, která se zaměřuje na pomoc rozvíjejícím se novým restauracím i záchranu stávajících podniků.
Má za úkol připravit nejlepšího kuchaře z pořadu Hospoda u Druhé šance pro restauraci Marcela Lesníka Woodmana a dohlédnout na kuchařské vzdělávání všech soutěžících.
Dalibor Navrátil umí poradit, podpořit a pochopit soutěžící, na druhou stranu je ale nesmlouvavý v dodržování základních kuchařských zásad a technik, jako je pořádek, snaha, zájem a poctivost.