Michal Mareda alias Márdi. Frontman kapely Vypsaná fiXa

Vypsaná fiXa, projekty pro děti Kašpárek v rohlíku a Miksle v piksle nebo kapela Ýmo Mihai, která je revivalem fiXy a vystupuje jednou nebo dvakrát ročně. Tady všude hraje nebo zpívá Michal Mareda, muzikant známý spíš pod přezdívkou Márdi.

Hudba je ale jen částí jeho aktivit. Malé role si zahrál v několika filmech (Václav nebo Alois Nebel). A také videoklipech (například Bernardyn slovenské kapely Horkýže Slíže), píše knížku. Jeho život jako kdyby ozařovaly Čtyři slunce – jeden z největších hitů kapely, kterou vede. Mimochodem, věděli jste, že Michal Mareda měl původně ve stejnojmenném filmu Bohdana Slámy hrát postavu, kterou nakonec ztvárnil Jaroslav Plesl?

Životopis Márdiho? Vysokou školu nedokončil, Vypsaná FiXa byla původně jen prázdninovým projektem

Michal Mareda alias Márdi se narodil 5. června 1974 v Čáslavi. V blízké Přelouči vystudoval gymnáziu, po něm se vydal do Ústí nad Labem, kde se přihlásil na Pedagogickou fakultu UJEP. Studia oboru český jazyk-dějepis ale nedokončil a musel nastoupit v té době ještě povinnou náhradní vojenskou službu – takzvanou civilku.

Po ní Márdi pracoval v mnoha oborech, dnes žije v Pardubicích a živí se jako profesionální muzikant a hudební producent. Márdiho pracovní zkušenosti? Vychovatel postižených dětí, návrhář koupelen, prodavač obkladů, pomocná síla v pekárně… a mnoho dalšího.

S Vypsanou fiXou, kterou spoluzaložil jako „prázdninový projekt“, v roce 1994, si Michal Mareda zahrál jako předskokan před mnoha slavnými jmény. Iggy Pop, Offspring, Guano Apes, to je jen několik z nich. Na českých pódiích se za více než 25 let Vypsaná fiXa objevila na 2 000 koncertech, její alba pravidelně získávají pozornost posluchačů i kritiky. To zatím poslední vyšlo v roce 2022 a jmenuje se Kusy radosti.

Hudbě se věnuje i Márdiho nevlastní bratr Martin Mareda, který hraje v táborské skupině Peshata.

Michal Mareda je ženatý, s manželkou má dceru Jasmínku.