Joe Biden a odstoupení z kandidatury na prezidenta USA? První by nebyl

Je Joe Biden ve svých 81 letech zdravotně způsobilý stát se i na druhé volební období prezidentem USA? Nebo ze jeho zdravotní stav překážkou toho, aby se utkal s jen o málo mladším Donaldem Trumpem ve volbách o prezidentský úřad?

Sám Biden tvrdí, že problémy, které v poslední době má, jsou následkem cest po světě a vyčerpání, které z nich pramení. Stále více politiků Demokratické strany a jejích podporovatelů si ale myslím, že Joe Biden je na roli prezidenta prostě moc starý. A že by se měl ze zdravotních důvodů kandidatury vzdát.

Stalo se ho v amerických dějinách už někdy v minulosti, aby prezidentský kandidát odstoupil z prezidentských voleb ještě před zvolením? V historii prezidentských voleb ve Spojených státech několik takových politiků bylo.

Dva z nich vyčnívají, pojďme si je představit

Thomas Eagleton. V roce 1972 byl vybrán jako kandidát na viceprezidenta demokratického kandidáta na amerického prezidenta George McGoverna. Po zveřejnění informací o jeho předchozích psychických problémech (trpěl klinickou depresí) a léčbě elektrošoky se Thomas Eagleton rozhodl na žádost McGoverna odstoupit z kandidatury. Důvod, proč vadila Eagletonova nemoc? Podle lékařů by ataka deprese mohla ochromit fungování Spojených států, pokud by se Eagleton z nějakého důvodu musel jako víceprezident ujmout prezidenského úřadu.

Paul Tsongas. Demokratický kandidát na prezidenta, který se v roce 1992 ucházel o nominaci. I když původně kandidoval a v primárkách v New Hampshire dokonce vyhrál, nakonec se stáhl, když se mu vrátila rakovina (Non-Hodgkinův lymfom ), která mu byla původně diagnostikována v roce 1984. Po svém odstoupení podpořil Paul Tsongas, Američan řeckého původu, pozdějšího vítěze amerických prezidentských voleb Billa Clintona.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *