Otakar Vávra. Mistr československé kinematografie

Otakar Vávra se narodil 28. února 1911 v Hradci Králové a patří mezi nejvýznamnější české filmové režiséry. Původně studoval architekturu v Brně a Praze, ale záhy ho uchvátil film. Jeho kariéra začala již v 30. letech, kdy natočil experimentální snímky jako Světlo proniká tmou (1931).

Vávra si brzy získal pověst průkopníka české kinematografie a začal se věnovat tvorbě celovečerních filmů. Jeho první výrazný úspěch přišel s adaptací románu Filosofská historie (1937), která mu otevřela dveře do československé filmové elity​.

Vávrův režisérský životopis? Během druhé světové války natočil Otakar Vávra řadu filmů, které byly politicky neutrální, což mu pomohlo udržet si kariéru i v obtížných časech protektorátu. Nicméně po válce čelil kritice za to, že přijal ocenění od nacistické správy. Po roce 1945 se připojil ke Komunistické straně a podílel se na budování nového filmového průmyslu.

Největšího ohlasu dosáhl Otakar Vávra v 50. letech se svou husitskou trilogií Jan Hus (1954), Jan Žižka (1955) a Proti všem (1956), které byly velkolepými historickými díly oslavujícími české hrdinství. I přes politické vlivy Vávra zůstával uznávaným tvůrcem, a to až do konce své kariéry​.

Vávrova tvorba se výrazně rozšířila během 60. let, kdy natočil několik klíčových filmů československé nové vlny, například Kladivo na čarodějnice (1969), které reflektovalo nesmyslnost totalitního útlaku.

V 70. letech vytvořil další velké projekty, jako válečné trilogie Dny zrady (1973) a Sokolovo (1974). Vávra pokračoval v režijní činnosti až do konce 80. let. Zemřel 15. září 2011 ve věku 100 let, přičemž jeho odkaz zůstává jedním z pilířů československé kinematografie​.

Manželkou Otakara Vávry byla české rešisérka Jitka Němcová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *