Jiří Hromada. Herec, dabér a bojovník za práva LGBTQ+ komunity

Jiří Hromada, narozený 14. června 1958 v Chomutově, byl nejen výraznou postavou českého herectví, ale také hlasitým obhájcem práv LGBTQ+ komunity. Po studiích na Divadelní fakultě AMU se začal věnovat herectví, kde rychle získal respekt za své výkony v divadle, televizi i rozhlasu. Byl členem Divadla E. F. Buriana, kde ztvárnil řadu významných rolí, a jeho kariéra v divadle byla doplněna bohatou činností v dabingu. Namluvil přes 9000 postav, což ho zařadilo mezi nejplodnější české dabéry​.

Hromada byl také jedním z předních aktivistů za práva gayů a leseb v České republice. V 90. letech působil jako prezident organizace SOHO, která se zaměřovala na boj za rovnoprávnost LGBTQ+ osob. Aktivně vystupoval v médiích, kde upozorňoval na problematiku diskriminace a bojoval za přijetí registrovaného partnerství​.

Herecká kariéra Jiřího Hromady zahrnovala desítky rolí v divadle, televizi i filmu. Známý je například z filmů jako Copak je to za vojáka… (1987) či Kluci z hor (2018). Kromě toho se věnoval rozhlasu, kde účinkoval v mnoha rozhlasových hrách a literárních pořadech​.

Jiří Hromada byl také významnou osobností Herecké asociace, kde působil jako její prezident v letech 2011 až 2017. Během svého působení se aktivně zasazoval o zlepšení pracovních podmínek pro herce a ostatní divadelní profesionály. Snažil se o zvýšení prestiže herecké profese a podporoval důležité sociální změny v rámci umělecké sféry. Hromada také inicioval řadu diskuzí o spravedlivé odměně pro herce a vystupoval proti diskriminaci v kulturním průmyslu, čímž si získal respekt kolegů i širší veřejnosti​.

Jiří Hromada zemřel 14. října 2024 ve věku 66 let. Jeho smrt zasáhla nejen hereckou komunitu, ale i LGBTQ+ aktivisty, kteří ho považovali za důležitého spojence v boji za práva menšin. Svým přínosem k herectví i k obhajobě lidských práv zanechal Hromada trvalý odkaz v české kultuře​ a společnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *