Přestřelka u O. K. Corralu. Slavný pistolnický souboj žije dodnes

Na straně práva stál u O.K. Corralu i Wyatt Earp. Na snímku sedí druhý zleva. Zdroj: Wikipedia.

Přestřelka u O. K. Corralu? I když trvala jen půl minuty, jde dodnes bezpochyby o nejslavnější ozbrojený střet v dějinách amerického Divokého západu. Došlo k ní 26. října 1881 v městečku Tombstone v Arizoně a stala se, i díky Wyatt Earpovi a jeho bratrům, kteří stáli na straně práva, legendou, která přežívá dodnes díky knihám, filmům a televizním seriálům. Jak se tento krvavý incident, který se odehrál 26. října roku 1881 kolem třetí hodiny odpolední, skutečně odehrál?

Přestřelka u O. K. Corralu. Kdo se účastnil?

Na jedné straně stáli zástupci zákona: Wyatt Earp, jeho bratři Virgil (ten byl městským maršálem, tedy velitelem policie) a Morgan Earpovi, a jejich přítel Doc Holliday, známý hazardní hráč a pistolník s temnou pověstí. Proti nim se postavili kovbojové, kterým bylo přičítáno nemálo zločinů v regionu. Nejednalo se o žádné hrdiny westernových příběhů, šlo o muže, kteří měli pověst zlodějů a dobytkářů, v čele s Ike Clantonem a Billym Clantonem a bratry McLauryovými (Tom a Frank).

Důležitá odbočka – co legendárnímu souboji předcházelo předcházelo?

Kovbojové a bratři Earpovi byli v dlouhodobém konfliktu, nespory mezi oběma stranami přitom vřely už nějakou dobu. Clantonové a McLauryové byli podezřelí z krádeží dobytka a dalších zločinů, a to je postavilo do přímého konfliktu s Earpy stojícími na straně zákona. Atmosféra ve městě byla napjatá, zvlášť potom, co Virgil Earp začal působit jako městský šerif a snažil se prosazovat zákon tvrdou rukou. Napětí vyvrcholilo v den přestřelky.

Průběh přestřelky? Za půl minuty bylo hotovo

Samotná přestřelka přitom netrvala dlouho – historici odhadují, že po 3O vteřinách bylo po boji. Místem činu ale nebyl přesně O. K. Corral, jak se často mylně uvádí, ale ulice Fremont Street nedaleko tohoto stájového areálu. Právo hájili bratři Earpové a Holliday, proti nim se postavila šestičlenná skupina, kterou vedli Clantonové a McLauryové.

Kdo vystřelil jako první, historie nezaznamenala, střelba se ale rozhořela prakticky okamžitě, žádná z obou stran nedale té druhé šanci boj ukončit. Šerif Virgil Earp údajně vykřikl: „Chlapi, přišli jsme vás odzbrojit!“ Hned potom ale jedna z kulem zasáhla Toma McLauryho a rozpoutalo se peklo. Když střelba ustala, Billy Clanton a oba bratři McLauryové byli mrtví. Na straně Earpů byl Doc Holliday lehce zraněn, střelné rány utrpěli i Morgan a Virgil, ale přežili. Wyatt Earp jako zázrakem vyvázl bez zranění.

Následky přestřelky? Vendeta stíhala vendetu

Po přestřelce následovalo vyšetřování, protože Clantonova strana obvinila Earpy z toho, že z jejich strany šlo o chladnokrevnou vraždu. Soud se ale postavil na stranu práva a rozhodl, že Wyatt Earp a jeho bratři jednali v sebeobraně – všichni byli zproštěni viny. Tím ale přestřelka u O. K. Corralu neskončila. Clantonův tábor rozpoutal další střety a násilí. Nejhůře to odnesl Morgan Earp, který byl o několik měsíců později zastřelen nájemným vrahem přes skleněné dveře baru, kde hrál kulečník. Msta se nevyhnula ani Virgilovi, který ale zákeřný útok přežil, byť s následky – do smrti nosil jednu ruku na pásce.

Po těchto krvavých událostech se Wyatt Earp vydal na vendetu známou jako „Wyatt Earp’s Vendetta Ride“. Při ní zabil několik ty, kdo byli odpovědní za vraždu Morgana. Svým činem se Wyatt definitivně zapsal do historie Divokého západu jako nemilosrdný strážce zákona.

Odraz přestřelky u O.K. Corralu v kultuře?

Přestřelka u O. K. Corralu se v americké kultuře stala symbolem střetu dobra a zla, pořádku a chaosu na americkém Divokém západě. Její slavné ztvárnění ve filmech jako „Gunfight at the O.K. Corral“ z roku 1957 nebo ve filmu „Tombstone“ z roku 1993 se stalo ikonickým. Postavy jako Wyatt Earp a Doc Holliday získaly status legend a jejich příběhy jsou stále zpracovávány v knihách, komiksech i televizních seriálech.

Mimochodem, Wyatt Earp se dožil úctyhodného věku a stal se z něj jedna z nejslavnějších postav Divokého západu. Doc Holliday, který onemocněl tuberkulozou, zemřel několik let po přestřelce.

Příběh legendárního pistolnického střetu dodnes inspiruje a láká fanoušky westernů i historiky. A i když samotná přestřelka trvala sotva půl minuty, je dodnes symbolem toho, že Divoký západ byl místem, kde se mohli zákon a bezpráví střetnout v každé jedné krátké, ale nesmrtelné vteřině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *