Sadako Sasaki. Dívka, která složila tisíc papírových jeřábů… a zemřela

Sadako Sasaki. Zdroj: Wikipedia.org

6. srpna 1945 byl den, kdy civilizovaný člověk vstoupil do nové a do té doby nepoznané éry hrůzy, když letoun Enola Gay svrhl na japonské město Hirošima atomovou bombu. Útok, který měl urychlit konec druhé světové války, zanechal v troskách celé město a okamžitě zabil desítky tisíc lidí. Hirošima byla zasažena radioaktivním spadem, radioaktivní prach, známý jako „černý déšť“, kontaminoval vzduch, vodu i půdu.

Sadako Sasaki se narodila 7. ledna 1943 a hrůzy atomového výbuchu zažila ve svých dvou letech. Přežila bez zjevných zranění a dlouho to vypadalo, že i bez následků. Až v roce 1954, po letech zdánlivého zdraví, jí byla diagnostikována nemoc z ozáření – leukémie​.

Zdravotní stav Sadako se postupně zhoršoval, nakonec byla hospitalizována v nemocnici. A právě na nemocničním lůžku začíná její příběh, který dodnes dojímá každého, kdo má srdce. Sadako, inspirována japonskou legendou o senbazuru, která říká, že každý, kdo složí tisíc jeřábů, si může přát uzdravení nebo se mu splní jakékoli přání, začala skládat jeřáby.

Papíru nebylo ve válkou zničené Hirošimě dostatek, nemocná Sadako skládala jeřáby z obalů od léčiv a všeho, co měla po ruce. Tisíc jeřábů složila za měsíc, nemoc ovšem neustoupila, naopak, pokročila dál. Sadako pokračovala ve skládání. Nakonec složila více než 1 300 jeřábů, nežnemoci z ozáření 25. října 1955 ve věku dvanácti let​ zemřela.

Po smrti se Sadako stala symbolem mírového hnutí a varováním před hrůzami jaderných zbraní. Její spolužáci zahájili sbírku na zhotovení pomníku na její památku – podařilo se, Pomník dětského míru v Hirošimě věnovaný Sadako Sasaki stojí od roku 1958. Připomíná nejen Sadako, ale všechny děti, které zemřely v důsledku atomového bombardování. Dodnes lidé z celého světa posílají k pomníku papírové jeřáby jako symbol naděje a míru​.​

Odkaz Sadako Sasaki, která je často označovaná coby japonská Anne Franková, žije dál díky knihám, filmům a mnoha školním programům po celém světě. Její příběh vyučují školy jako varování před válečnými hrůzami a připomínku odvahy, kterou Sadako prokázala v boji s nemocí. Prostý akt skládání jeřábů z papíru se stal symbolem mírového hnutí, které pokračuje i dnes​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *