A také Pražský kulinážský institut, několik knižních bestsellerů – Poklady klasické české kuchyně a další – a další nový pořad, tentokrát nazvaný Jídlo s r. o. – to je stručná vizitka v současné době vedle Zdeňka Pohlreicha patrně nejznámějšího kuchaře Česka Romana Vaňka.
Narodil se 11. ledna roku 1969 a kuchařskému umění se zprvu nevěnoval – vzdělání získal na Výtvarné škole Václava Hollara. Po studiích, která zakončil v roce 1988, se Roman Vaněk věnoval profesionálně fotografii v Československé tiskové kanceláři. V listopadu roku 1989 spoluzakládal revoluční Sudentské listy, ve stejné době spolupracoval s jako fotoreportér s obnovenými Lidovými novinami.
K umění kuchařskému se dostával Roman Vaněk pomaličku, teprve mezi roky 2004-2007 absolvoval kuchařské kurzy v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta, v roce 2007 pak založil instituci, která si brzy získala renomé nejen mezi odborníky z řad kuchařů, nýbrž i mezi nejširší veřejností – ano, řeč je o Pražském kulinářském institutu, ve kterém dodnes působí jako ředitel a odborný lektor kuchařských kurzů pro veřejnost. Shodou okolností, sám kuchařské vzdělání dokončil až v roce 2011, kdy úspěšně vystudoval Střední školu gastronomickou a hotelovou v Praze-Braníku.
V současné době je Roman Vaněk mediálně známý nejvíce svými pořady na internetové televizi Stream.cz – Peklo na talíři a Jídlo s.r.o. slaví obrovský úspěch. Dlužno říct, že právem.