František Kšána mladší. Pokračovatel slavného řeznického rodu

František Kšána mladší, potomek slavné řeznické dynastie (jeho otec František Kšána starší proslavil řeznické řemeslo v Praze po Sametové revoluci), je jedním z nejrespektovanějších místrů svého řemesla v Česku.

Narodil se do staré řeznické rodiny a už jako čtrnáctiletý se poprvé postavil za pult ve vyhlášeném řeznictví svého otce v Patočkově ulici na pražském Břevnově. V rodinném podniku otevřeném v roce 1996 se naučil tajům řeznického řemesla od základů – a právě na těchto základech staví dodnes.

Profesní životopis Františka Kšány? Maso je pro něj na prvním místě. Přesněji – Naše maso

František Kšána, známý svou vášní pro kvalitní maso a tradiční metody jeho zpracování, pracoval v rodinném řeznictví téměř 20 let, krátce předtím, než otec v roce 2016 obchod ze zdravotních důvodů zavřel, se vydal získávat zkušenosti dál – vlastní podíl v řeznictví Naše maso. e nejen obchodem, ale i místem, kde se konají degustační večeře, a to vše s důrazem na přímý kontakt s zákazníkem a osobní přístup.

František Kšána má pověst inovátora, když přišel s novými recepturami na uzeniny, které vytvořil na základě starých kuchařských knih z 19. století. Jeho výrobky jsou ceněny pro vyváženost chutí a kvalitu, a to díky jeho pečlivému výběru koření a přesnému dodržování receptur​.

František Kšána se také podílí na propagaci méně známých, ale kvalitativně vynikajících českých masných plemen, jako je přeštické prase s jemným prorostlým masem.I díky jeho snaze tak zůstávají české chovy geneticky rozmanité.

I přes svoje profesní úspěchy zůstává František Kšána mladší v osobním životě nohama pevně na zemi. Je otcem mladé dcery a i když si zatím neumí představit, že by jednoho dne šla v jeho stopách, je jeho životním cílem předat jí hodnoty, které dostal od svých předků: pracovitost, úctu k tradici a lásku k řemeslu​.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *