Věra Galatíková. Životopis české Annie Girardot

Věra Galatíková. Herečka, kterou si pamatujeme jako starostlivou ředitelku z televizního seriálu My všichni školou povinní. Dabérka, která českým divákům představila herectví francouzské hvězdy Annie Girardot. A konečně, manželka výborného herce Ladislava Freje.

Životopis Věry Galatíkové? Herečkou chtěla být už od dětství

Narodila se 19. srpna 1938 v Pasekách nedaleko Zlína. V Pasekách také vyrostla, jeden rok přitom rodina žila v srbském Borovo-Vukovaru, kam se za druhé světové války otec vydal za prací.

Herečkou chtěla být Věra už od svých dětských let, konzervatoř jí ale rodiče ještě rozmluvili. Vystudovala gymnázium, poté krátce vyučovala na základní škole český jazyk. Divadlo a herectví ale milovat nepřestala, v roce 1958 začala studovat brněnskou JAMU, kterou také úspěšně dokončila v roce 1952.

Po divadelní fakultě působila Věra Galatíková pět let na scéně divadla v Pardubicích, kde si ji do svého slavného filmu Údolí včel vybral režisér František Vláčil.

Film dostal Věru do povědomí divácké veřejnosti a přinesl nabídky na angažmá v Praze – v letech 1967-1973 pak Věra Galatíková hrála v pražském Činoherním klubu, kde jejími kolegy byly například Josef Abrhám, Josef Somr, Jiří Hrzán, Jiří Zahajský nebo Libuše Šafránková. Poté dalších šest let působila na scéně divadla S. K. Neumanna. Přes Městská divadla pražská a Divadlo Labyrint pak zamířila až do Zlaté kapličky – na scéně Národního divadla (byla členkou jeho souboru od roku 1993) pak zakončila svoji dlouhou a plodnou hereckou kariéru. V roce 1994 obdržela Věra Galatíková divadelní Cenu Thálie.

Ve filmu Věra Galatíková dostala příležitost v již zmíněném Údolí včel, další větší role si pak zahrála ve filmech Všichni dobří rodáci a adaptaci románu Bohumila Hrabala Skřivánci na niti. Posledním filmem, ve kterém ji mohli diváci v kinech vidět, byl film Anděl Exit (2000).

Věra Galatíková se do paměti diváků zapsala především jako televizní herečka, popularitu jí přinesla například role ředitelky v seriálu My všichni školou povinní, řadě televizních seriálů a her ztělesňovala role starostlivých matek, které se obětují pro své děti.

Výraznou stopu v dějinách filmu zanechala Věra Galatíková i jako dabérka, českým divákům představila slavnou francouzskou hvězdu Annie Girardot – v roce 2000 získala pak za celoživotní dílo v dabingu Cenu Františka Filipovského.

Poslední roky svého života bojovala Věra Galatíková (silná kuřačka) s rakovinou, které nakonec 21. prosince roku 2007 v Kladně podlehla. Zůstal manžel Ladislav Frej a dvě děti, které sami mají úspěšnou hereckou kariéru – Ladislav Frej mladší (narodil se v roce 1973) a Krystýny Frejové (narozena 1971).